Gloeilamp |
Het stroom verbruik was ook een zwaar wegende factor. De accu wordt bij het voeren van running lights constant belast. Het elektrisch systeem van een "GrandDink 50cc" is te krap bemeten, en zijn de bestaande gloeilampen van de knipperlicht installatie niet bruikbaar als running lights daar de totale belasting groter bleek te zijn dan de maximale laadstroom en dus de accu na langere tijd onder het rijden leeg zal raken. Zelfs als de gloeilampen op halve lichtsterkte zouden branden.
Pilot SMD led |
Met dit gegeven ben ik op het idee gekomen om leds te gaan gebruiken. Een led biedt namelijk veel voordelen.
* hogere licht opbrengst
* laag energie verbruik
* langere levensduur
Het betreft de " -Pilot smd Leds- " Dit is een hoogwaardige led. De tijd staat niet stil en zijn er tegenwoordig verbeterde versies verkrijgbaar in vele soorten en maten.
Na enig zoek werk kwam ik deze led knipperlichten tegen. Ze kunnen op een spiegel van een GrandDink gemonteerd worden. De bedoeling was om deze mee te laten knipperen met de originele knipperlicht installatie van de scooter. Het gaat om het type Mercedes Benz look. Het totale verbruik van deze led knipperlichten set, ligt lager dan 1 Watt bij volle licht sterkte
Beide bestaan elk uit 16 leds en het geheel is geplastificeerd en zijn waterdicht. Aangezien de spiegels van een GrandDink gevormd zijn, moesten de strips eerst voorgevormd worden door ze voorzichtig te verwarmen met een föhn om ze in de juiste vorm te kunnen buigen. Eenmaal afgekoeld blijft de strip dan in zijn gebogen vorm staan. De plakstrips zijn wel eerst verwijderd.
Aangezien het om een elektrische update bij een GrandDink 50cc gaat, is er met een multimeter eerst gekeken wat de laadstroom en laadspanning is van de accu. Deze bleek gemiddeld 0,5 Ampère bij 14,5 Volt te zijn. De meet waardes heb ik als vast gegeven gebruikt en vervolgens via "De wet van ohm" het Wattage berekent.
Als men op vernoemde meeting de volgende berekening loslaat dan krijgt men de volgende uitkomst:
P = U x I waarbij P = 14,7 Volt x 0,5 Ampère = 7,24 Watt
In het topic " -De multimeter bij een scooter- " is het e.e.a. uitgelegd over "De wet van ohm". Terugkomend op bovenstaande berekening is het dus duidelijk dat er een 0,5 Ampère bij een spanning van 14,5 Volt DC nodig is, om de accu op spanning te houden tijdens het rijden. Hetgeen
op een Wattage uitkomt van 7,24 Watt.
Zolang men zorgt dat het maximale stroom verbruik bij extra verbruikers, zoals in dit geval, de led knipperlichten, niet hoger dan / of gelijk aan. . . . de maximale laadstroom van de accu komt, zal de accu op spanning blijven en netjes zijn werk blijven doen tijdens het rijden met je scooter.
Met dezegedachten gang, heb ik er ook voor gekozen om de originele gloeilampjes van de knipperlichten te vervangen voor "Pilot smd led" lampen. Omdat deze een andere fitting hebben, heb ik via de auto sloop tweedehands 4 passende fittingen en een aantal relais en een alarm schakelaar gekocht tegen een kleine donatie. Hier kom ik nog later op terug.
Hier heb ik 1 spiegel gedemonteerd. Ik dacht dat de led strip vanuit de binnenkant naar buiten toe gemonteerd kon worden zodat de afwerking mijn inziens mooier zou zijn. Helaas bleek het binnenwerk van de spiegels niet volledig demontabel, en heb ik besloten om de leds aan de buitenzijde van elke spiegel te monteren.
De bekabeling loopt door de behuizing zodat deze netjes weggewerkt wordt.
Coulage |
De positie van de spiegel knipperlichten heb ik met een potlood afgetekend, vervolgens een klein gaatje door de behuizing van de spiegels geboord, om de bekabeling door de behuizing te voeren, dan beide zijde van de spiegel en led strips opgeschuurd (een verbeterde hechting) en met bison tix ingelijmd en na ongeveer 15 minuten gemonteerd.
De gehele omranding van de led knipperlichten is afgewerkt met een hoogwaardige transparant sanitair kit om een mooie en naadloze aansluiting / overgang te verkrijgen met de behuizing van de spiegels.
En dan. . . . . het eind resultaat. . . . . Dé Running lights in Action. Op bovenstaande foto ziet men een symmetrische licht reflectie aan beide zijde van de voor kap. Mijn inziens de mooiste update van mijn GrandDink.
Deel 2 van het gehele project.
Dit is een van de knipperlichten. De originele fitting is verwijderd.
Vervolgens de montage. Gelukkig paste het geheel er precies in omdat de diameter van de originele en nieuwe fitting gelijk waren.
Het originele oranje kapje werd natuurlijk ook weer terug gemonteerd omdat de led lamp wit licht geeft.
Voor |
Gelet op het aantal lumen van de led lamp bleek het licht niet oranje te kleuren maar iets tussen oranje en geel in. Doordat de originele oranje kapjes weer terug gemonteerd zitten veranderd er niets aan het uiterlijk en blijft de GrandDink zijn originele uitstraling behouden. Beide achter knipperlichten hebben dezelfde operatie ondergaan.
Achter |
Zoals eerder beschreven hebben leds een lager stroom verbruik en wel dusdanig laag, dat de originele 3 draads knipperlicht automaat niet meer geschikt was. Ik heb deze vervangen door een 2 draads led knipperlicht automaat omdat ik maar 2 draden nodig heb. De derde draad welke aan massa ligt, had ik niet meer nodig. Ook is er een " -Piëzo zoemer- " gemonteerd.
Dit had toch wel wat voordelen. Als men aangeeft af te willen slaan, dan is de piëzo duidelijk hoorbaar. Als men dan ook nog eens oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers over moet rijden, dan blijkt dat deze groep mede weggebruikers eerst om zich heen kijken en jou zien en horen aankomen met als effect dat ze niet meer blindelings oversteken. Het bevorderd dus de veiligheid. De verkeersregels in acht genomen.
Het aantal decibels van een piëzo valt reuze mee en kan worden verminderd door de opening stapsgewijs af te plakken met een stukje isolatie tape. De knipperlicht indicatoren van de cockpit zijn ook vervangen door leds.
De volgende stap werd dan het monteren van alarmlichten. Dit heb ik gerealiseerd door een 2e led knipperlicht automaat, een eenvoudige elektronische schakeling en de alarm knop welke ik al eerder had vernoemd.
De alarmknop. Deze knop zorgt ervoor dat alle knipperlichten gaan knipperen. Dus ook de spiegel knipperlichten.
De schakeling
LA 1 : Led Automaat 12 Volt 10 Watt maximaal.
LA 2 : Led Automaat 12 Volt 10 Watt maximaal.
Relai : Dubbelpolig 12 volt 20 Ampère, spoel weerstand 70 ohm
S1 : Enkelpolige schakelaar
S2 : Alarmknop met 1 maak contact en 1 verbreek contact.
D1 t / m D4 : Diode 3 ampère
De diodes hebben een spanningsval van elk 0,7 Volt en de spoel van het relai heeft een inwendige weerstand parallel over de spoel om de eventuele zelfinductie kort te sluiten. Dit ter bescherming van de led knipperlicht automaat.
De aansluiting en werking:
Van de bestaande knipperlicht installatie is de oorspronkelijke knipperlicht automaat vervangen door een 2 draads led knipperlicht automaat. Deze kan maximaal 10 Watt schakelen. De oorspronkelijke knipperlicht automaat is een 3 draads systeem waarvan:Zwart = Geschakelde plus voeding via contactslot.
Grijs = De geschakelde knipperlicht draad die naar de knipperlicht schakelaar gaat.
Groen = Massa. Deze draad komt te vervallen.
De diodes D1 t / m D4 worden gebruikt om een richting verkeer te creëren zodat de spiegel knipperlichten onafhankelijk van de bestaande knipperlicht installatie kan functioneren. Het voordeel is dat de schakeling qua prijs goedkoper wordt. Ze kosten maar een paar cent.
Bediening |
Als S1 ingeschakeld wordt gaan de spiegelknipperlichten constant branden en fungeren dan als running lights. Ze hebben geen effect op de knipperlicht installatie. Als S1 uit staat dan knipperen de spiegel knipperlichten mee met de bestaande knipperlicht installatie.
Als de alarmknop S2 wordt ingedrukt, dan wordt de knipperlicht installatie gedeactiveerd en neemt led automaat "1" het over welke vervolgens een relai aanstuurt die op zijn beurt alle knipperlicht lampen, spiegel knipperlichten inclusief de cockpit indicatie zal doen knipperen. Zolang S2 geactiveerd blijft zal de oorspronkelijke knipperlicht installatie uitgeschakeld blijven. Als de alarmknop S2 wordt uitgeschakeld, dan zal de oorspronkelijke knipperlicht installatie weer geactiveerd worden. De gehele schakeling loopt via het contactslot om misbruik te voorkomen. S2 heeft een lampje ingebouwd zodat je kunt zien als deze geactiveerd is.
De led knipperlichten op de spiegels hebben nu 3 functies gekregen.
1) Running lights
2) Extra knipperlichten
3) Extra alarm lichten
Er zijn tegenwoordig elektronische kastje in de handel welke alle eerder vernoemde functie ingebouwd hebben maar qua kosten vele malen duurder is.
Bij alle functies branden alle leds op volle sterkte. Dus ook de running lights waarbij het gezien en gezien worden centraal staat en dus de veiligheid als scooter rijder en mede weggebruikers bevorderd. Het systeem functioneert al weer ruim 2 jaar storingsvrij.
Er is nog steeds veel te doen over het thema running lights. De inhoud van de onderstaande link geeft hierin meer inzicht van wat nou wel en niet mag.
" Wel of geen Running lights op je scooter / Motor ? "
Update:
Gloei lampjes hebben niet het eeuwige leven. Zo ook led lampen. Na 7 jaar ging 1 led lampje kapot en moest vervangen worden. Aangezien de evolutie blijft ontwikkelen en de gebruikte led lamp niet meer te krijgen was moest er gekeken worden naar een vervanger.
Na surfen op het web kwam men de volgende led lamp tegen. Een compleet nieuw design en verbeterde lichtopbrengst van maar liefst 700 Lumen per lamp. Om de lichtopbrengst en beeld van de knipperlichten hetzelfde te houden werden ze alle 4 vervangen.
Elke led lamp heeft 6 leds waarvan 3 per zijde.
Het resultaat mag er zijn. Er is beduidend meer lichtopbrengst wat de zichtbaarheid alleen maar bevorderd naar de mede weggebruikers.
Copyright ©
-View in English-
Dit is "-Mijn GrandDink-"
Terug naar. . . . . .
Mijn
eerste scooter De radio op je
scooter Nieuwe rem disk Op vakantie met je scoot
12 Volt aansluiting op je scooter Scooter beurt GrandDink
Blauwe cockpit verlichting 12 Volt laad systeem op je scooter
Het inbouwen van een scooter alarm Extra rem licht
Dag rijverlichting De multimeter bij een scooter